Pampeliškový med

Přidal: Přidáno: 6. 5. 2018 22:15:01 Počet shlédnutí: 476

06 Květen 2018

Vyrábí se snadno, rychle, skvěle chutná a je zdravý. Nejedná se o včelí produkt a jedná se spíše o sirup, ale většina ho zná jako pampeliškový med.

Účinky pampelišky jsou při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, zánět ledvin, žaludeční poruchy, překyselí žaludku, nechutenství či zácpě viz článek zde

Potřebujeme:

  • Cca 300 květů
  • 0,8 l vody
  • 2 citróny
  • 1,5 Kg cukru
  • Sklenice na naplnění

Postup:

Natrháme cca 300 květů pampelišek (200-250 g) v čistém prostředí ne u silnic. Sbíráme nejlépe před polednem, když jsou květy nejvíce rozvité. Pro zbavení broučků z květů můžeme květy proprat, ale tím se zbavíme části pylu, nebo je necháme chvilku volně rozprostřené na stole. Květy vložíme do hrnce a zalijeme 0,8 l vody, přidáme 2 citrony nakrájené na kolečka a velmi krátce (cca 5 minut) povaříme slabým varem. Necháme vychladnout a přes noc dáme do temné místnosti. Druhý den přecedíme přes čisté pláténko a důkladně vyždímáme. Přidáme 1,5 Kg cukru. Necháme povařit asi 20 minut (tekutina by neměla bublat), dokud se cukr nerozpustí. Tekutina by neměla ztmavnout do karamelové barvy. Zkusíme trochu odkapat na talířek, zda má požadovanou medovou konzistenci. Pokud má sirup dobrou barvu, je hustý a čirý, hned ho naléváme do připravených sklenic téměř po okraj. Okraje očistíme a pevně uzavřeme. Sklenice postavíme na víčko a necháme vychladnout. Skladujeme na temném a chladném místě.

Pampeliškový med konzumujeme stejně jako včelí například namazaný na pečivu, přidat do čaje a podobně.

Alternativní příspěvky:

Diskuse

(1 komentář)

is it safe to buy cialis online hivenia where to buy cialis cheap 22. 9. 2020 05:15:16

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info