Pampeliškový med
Přidal: Admin Přidáno: 6. 5. 2018 22:15:01 Počet shlédnutí: 550
06 Květen 2018
Vyrábí se snadno, rychle, skvěle chutná a je zdravý. Nejedná se o včelí produkt a jedná se spíše o sirup, ale většina ho zná jako pampeliškový med.
Účinky pampelišky jsou při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, zánět ledvin, žaludeční poruchy, překyselí žaludku, nechutenství či zácpě viz článek zde
Potřebujeme:
- Cca 300 květů
- 0,8 l vody
- 2 citróny
- 1,5 Kg cukru
- Sklenice na naplnění
Postup:
Natrháme cca 300 květů pampelišek (200-250 g) v čistém prostředí ne u silnic. Sbíráme nejlépe před polednem, když jsou květy nejvíce rozvité. Pro zbavení broučků z květů můžeme květy proprat, ale tím se zbavíme části pylu, nebo je necháme chvilku volně rozprostřené na stole. Květy vložíme do hrnce a zalijeme 0,8 l vody, přidáme 2 citrony nakrájené na kolečka a velmi krátce (cca 5 minut) povaříme slabým varem. Necháme vychladnout a přes noc dáme do temné místnosti. Druhý den přecedíme přes čisté pláténko a důkladně vyždímáme. Přidáme 1,5 Kg cukru. Necháme povařit asi 20 minut (tekutina by neměla bublat), dokud se cukr nerozpustí. Tekutina by neměla ztmavnout do karamelové barvy. Zkusíme trochu odkapat na talířek, zda má požadovanou medovou konzistenci. Pokud má sirup dobrou barvu, je hustý a čirý, hned ho naléváme do připravených sklenic téměř po okraj. Okraje očistíme a pevně uzavřeme. Sklenice postavíme na víčko a necháme vychladnout. Skladujeme na temném a chladném místě.
Pampeliškový med konzumujeme stejně jako včelí například namazaný na pečivu, přidat do čaje a podobně.